Έπιπλα Λουι Κένζ: Αυτά τα έπιπλα δεν έχουν φύγει από τη μόδα από την εποχή του Λουδοβίκου XV!

Ελάχιστοι γνωρίζουν στις μέρες μας ποιος ήταν ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΧV ή Λουι Κένζ! Όλοι όμως γνωρίζουν τα έπιπλα Λουι Κενζ ή τουλάχιστον όλοι όσοι ασχολούνται με τη διακόσμηση. Ειδικά τα σαλόνια Λουί Κένζ και οι πολυθρόνες γίνονται ανάρπαστες ακόμα και σήμερα! Ποια είναι όμως αυτά τα έπιπλα που παραμένουν στη μόδα εδώ και πολλούς αιώνες;  Πρόκειται για έπιπλα που ακολουθούν ένα συγκεκριμένο ρυθμό. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα έχετε συναντήσει. Καμπυλωτές γραμμές, ποδαράκια με λυγίσματα, σκαλιστά περίτεχνα μοτίβα και προσεγμένες λεπτομέρειες… Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι τα έπιπλα αντίκες αλλά τα Λουι Κένζ δεν είναι ακριβώς αντίκες. Τα έπιπλα Λουί Κένζ, σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή, βρίσκονται συνεχώς στη μόδα και καταφέρνουν να βρίσκουν τη θέση τους σε κάθε σπίτι, εδώ και αιώνες.

Έπιπλα Λουι Κένζ

Έπιπλα Λουι Κένζ

Έπιπλα στυλ Λουδοβίκου

Τα έπιπλα Λουί Κένζ ήρθαν στη μόδα την εποχή της Αναγέννησης, μετά από μια μακρά  μεσαιωνική περίοδο, κατά την οποία τα έπιπλα είχαν ρυθμό βαρύ και καταθλιπτικό. Την εποχή του Λουδοβίκου Κενζ (1723–1774), οι σχεδιαστές επίπλων καθιέρωσαν μια πρωτοποριακή τάση επαναφέροντας την ασυμμετρία στα έπιπλα και το παιχνίδισμα. Το κλασσικό πλέον δεν ήταν συνώνυμο του σοβαρού. Τα έπιπλα Λουί Κένζ δεν χαρακτηρίζονται μπαρόκ. Θα έχετε ακούσει πολλές φορές να μπερδεύουν τα δυο αυτά είδη. Το μπαρόκ είναι ένα στυλ επίπλωσης πιο βαρύ και πιο πολυτελές, με τάσεις επιδειξιομανίας, θα μπορούσαμε να πούμε. Κυριάρχησε την εποχή του Λουδοβίκου XIV στο παλάτι των Βερσαλιών και ήταν ακριβώς η αντίδραση σε αυτό τον τρόπο ζωής που δημιούργησε την επαναστατική τάση του ρυθμού Λουί Κένζ από την επόμενη γενιά επιπλοποιών. 

Καναπεδάκι διθέσιο σε στυλ Λουδοβίκου 15ου με απλά και διακριτικά σκαλιστά τριαντάφυλλα και μαργαρίτες
Καναπεδάκι διθέσιο και πολυθρόνα σε στυλ Λουδοβίκου 15ου με απλά και διακριτικά σκαλιστά τριαντάφυλλα και μαργαρίτες

Τα έπιπλα στο παλάτι του Λουδοβίκου είχαν καμπυλωτές γραμμές και ανάλαφρο σχεδιασμό. Φιλικές και όχι αυστηρές διακοσμητικές γραμμές. Η διακόσμηση στα έπιπλα Λουί Κένζ είναι εμπνευσμένη από τη φύση και τη γεωμετρία. Τα σκαλίσματα είναι συχνά σε σχήμα φύλλου, λουλουδιών, κλαδιών, σπείρας κ.ο.κ. Αν προσέξετε στα ιταλικά έπιπλα που σας δείχνουμε στις φωτογραφίες, τα σκαλίσματα αυτά είναι χαρακτηριστικά. Άλλο ένα χαρακτηριστικό, που συναντάμε συνήθως στα έπιπλα αυτού του τύπου είναι οι περίτεχνες λεπτομέρειες. είτε πρόκειται για χρυσές γραμμές ή για δαντελωτά μεταλλικά πόμολα. 

Σαλόνια και πολυθρόνες Λουι Κένζ

Η επανάσταση στον σχεδιασμό των επίπλων ξεκίνησε απο τις πολυθρόνες Λουι Κένζ (οι οποίες μέχρι τότε ήταν έτσι φτιαγμένες ώστε να ακουμπάνε μόνο στους τοίχους, όπως και τα περισσότερα έπιπλα). Οι πολυθρόνες Λουί Κένζ είναι κλασσικές πολυθρόνες, αριστοτεχνικά φτιαγμένες, με έμφαση στη διακόσμηση και όχι στο μέγεθος ή το σχημα του επίπλου. Λένε ότι ήταν οι γυναίκες που επηρέασαν το στυλ των επίπλων την εποχή του Λουί Κένζ. Ο ρυθμός πάντως έχει σίγουρα θηλυκές γραμμές. Παρατηρήστε τις παρακάτω κλασσικές καρέκλες από τη συλλογή της epiplonet.com.

Το σκάλισμα στολίζει κάθε λεπτομέρεια του επίπλου. Η πλάτη της καρέκλας είναι συνήθως καμπυλωτή ή κυματιστή, χωρίς αιχμηρές γωνίες και με βαθύ κάθισμα για μεγαλύτερη άνεση. Επίσης, οι κλασσικές πολυθρόνες Λουί Κένζ είναι χαμηλές, γιατί όπως κάποιοι λένε έπρεπε να εξυπηρετεί τις κυρίες που φορούσαν ογκώδεις, φουντωτές φούστες. 

Τις τρεις δεκαετίες που καθιερώθηκαν τα έπιπλα Λουι Κένζ τα σπίτια άλλαξαν, τα δωμάτια έγιναν μικρότερα και πιο ζεστά και δημιουργήθηκαν χώροι όπως το σαλόνι και το μπουντουάρ που δεν υπήρχαν μέχρι τότε σε ένα σπίτι. Στις μεγάλες αριστοκρατικές επαύλεις, οι πολυθρόνες ήταν σχεδιασμένες  να ακουμπάνε στους τοίχους και να εξυπηρετούν άλλους σκοπούς, σε μεγάλα απρόσωπα δωμάτια που ήταν χώροι συγκεντρώσεων, όπως ο παρακάτω! Στο μέσο του 18ου αι. αυτό άλλαξε…

Στυλ Ροκοκό.Το δωμάτιο της πριγκίπισσας De Soubise στο Παρίσι

Σαλόνια Λουδοβίκου

 Η εποχή του Λουδοβίκου Κένζ, που ξεκίνησε το 1723,  ήταν μια περίοδος ανανέωσης & ευημερίας για τη Γαλλία, κατά την οποία έκανε την εμφάνισή της η λεγόμενη “αστική τάξη”. Επρόκειτο για ανθρώπους που δεν ανήκαν στην αυλή του βασιλιά, ούτε είχαν περγαμηνές ευγενείας. Είχαν όμως την οικονομική δυνατότητα να ζουν άνετα και με ένα καλό επίπεδο πολυτέλειας. Ήθελαν λοιπόν έπιπλα που να μοιάζουν με αυτά του παλατιού, να είναι αριστοκρατικά αλλά όχι “βαρύγδουπα”. Να είναι κομψά αλλά όχι απρόσωπα σαν έργα τέχνης. Να χωράνε σε μικρότερους χώρους, όπου γίνονταν συναθροίσεις λίγων ατόμων και όχι συγκεντρώσεις και χωροί εκατοντάδων ευγενών. Τότε ήταν που τα έπιπλα άρχισαν να παράγονται μαζικά και να ομαδοποιούνται σε σύνολα. Τα έπιπλα Λουί Κένζ για σαλόνι είναι τα πιο δημοφιλή σύνολα επίπλων, ακόμα και στις μέρες μας!  

Καναπές τριθέσιος σε στυλ Λουδοβίκου 15ου με απλά και διακριτικά σκαλιστά τριαντάφυλλα και μαργαρίτες.
Καναπές τριθέσιος σε στυλ Λουδοβίκου 15ου με απλά και διακριτικά σκαλιστά τριαντάφυλλα και μαργαρίτες.

Κάθε έπιπλο για τα σαλόνια Λουί Κένζ ήταν κατασκευασμένο από μασίφ, σκούρο ξύλο, συνήθως καρυδιάς. Το σετ περιελάμβανε πολυθρόνες, τραπεζάκια, κονσόλες, τραπέζια και φυσικά εντυπωσιακούς μπουφέδες. Στην πιο μοντέρνα εκδοχή του ρυθμού αυτού, στα έπιπλα Λουί Κένζ του σήμερα, παρατηρούμε κάποιες αλλαγές. Τα έπιπλα δεν φτιάχνονται μόνο από σκουρόχρωμο ξύλο αλλά στη πιο μοντέρνα τους εκδοχή τα συναντάμε και με λευκή πατίνα. Τα πολλά στολίσματα μειώνονται και οι χρυσές διακοσμητικές γραμμές αρχίζουν να εκλείπουν. Το χαρακτηριστικό S στη γραμμή των επίπλων όμως, παραμένει το σήμα κατατεθέν του ρυθμού αυτού!  

Έπιπλα Λουί Κένζ ζωγραφισμένα 

Τα πιο κλασσικά έπιπλα Λουί Κένζ δεν είναι στολισμένα μόνο με σκαλίσματα και χρυσές λεπτομέρειες αλλά έχουν και ζωγραφιές με μοτίβα της φύσης. Πρόκειται για ένα τυπικό χαρακτηριστικό του ροκοκό design που κυριαρχούσε σε όλη την Ευρώπη την περίοδο εκείνη. Ξεκίνησε από τη Γαλλία και επεκτάθηκε σε Γερμανία και Αυστρία. Οι κομψές ζωγραφιές γίνονταν φυσικά στο χέρι από ειδικούς τεχνίτες και θεωρούνταν ένδειξη πλούτου και πολυτέλειας. Σήμερα, τα έπιπλα αυτά γίνονται ανάρπαστα από τους διακοσμητές που τα επιλέγουν για την ρομαντική τους διάθεση και τη vintage αισθητική τους. 

Έπιπλα Λουί Κένζ στην Epiplonet

Στην Epiplonet φροντίζουμε να ψάχνουμε σε όλο το κόσμο για να φέρουμε στους πελάτες μας καλά έπιπλα όπως παλιά, σε προσιτές τιμές. Τα έπιπλα Λουί Κένζ θεωρείται ότι κοστίζουν μια μικρή περιουσία, και γι΄αυτό χαρακτηρίζονται απρόσιτα από τους περισσότερους στην Ελλάδα που τα μπερδεύουν με τις αντίκες. Εμείς, εισάγουμε για εσάς από την βόρεια Ιταλία ολοκαίνουργια έπιπλα με στυλ Λουί Κένζ, στις καλύτερες τιμές της αγοράς! 

 Η συλλογή μας περιλαμβάνει πολυθρόνες Λουί Κένζ, σαλόνια Λουί Κένζ αλλά και άλλα σύνολα επίπλων όπως κρεβατοκάμαρες Λουί Κένζ και σετ γραφείων Λουί Κένζ.  Τα ξεχωρίσαμε για την κομψότητα και την ποιότητά τους και δεν πέσαμε έξω, καθώς τα έχετε αγαπήσει πολύ. Φορτώνουμε από Ιταλία κάθε 15 ημέρες κατευθείαν από το εργοστάσιο .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *