...

Πώς καθαρίζουμε κλασικά έπιπλα με φυσικό τρόπο

Πώς μπορούμε να καθαρίσουμε αποτελεσματικά τα κλασικά έπιπλα με φυσικές μεθόδους; Μετά το προηγούμενο ποστ που σας άρεσε πολύ ( Αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να βγάλετε λεκέδες από το τραπέζι!) επανερχόμαστε με περισσότερες συμβουλές! Αυτή τη φορά σας προτείνουμε φυσικούς τρόπους για καθάρισμα κλασικών επίπλων. Αν έχουμε μικρά παιδιά στο σπίτι ή υποφέρουμε από αλλεργίες, η καλύτερη λύση για να καθαρίζουμε είναι τα φυσικά προϊόντα. Το λάδι, το λεμόνι, η σόδα, το ξύδι και το κερί είναι υλικά της κουζίνας μας που πολλοί δεν ξέρουν πόσο ιδανικά εργαλεία είναι για να καθαρίσουμε κλασικά ξύλινα έπιπλα.

Καθάρισμα ξύλινων επίπλων με φυσικό τρόπο

Καθάρισμα κλασικών επίπλων με λάδι και λεμόνι

Είναι μεγάλη πρόκληση να καταφέρουμε να καθαρίσουμε κολλώδεις βρωμιές από τα κλασικά έπιπλα χωρίς να ξύσουμε και χωρίς να φθείρουμε το αρχικό λούστρο. Μια καλή λύση είναι να προσπαθήσουμε να τα καθαρίσουμε χωρίς να χρησιμοποιήσουμε χημικά. Αρχικά προετοιμάζουμε το έπιπλο αφαιρώντας όση βρωμιά γίνεται με ένα μαλακό βαμβακερό πανί. Καθαρίζουμε την επιφάνεια χρησιμοποιώντας ηλεκτρική σκούπα, για να απορροφηθεί όσο το δυνατόν περισσότερη βρωμιά γίνεται. Στη συνέχεια αναμιγνύουμε δυο μέρη ελαιόλαδο με ένα μέρος χυμό λεμονιού. Μουλιάζουμε μια μαλακή πετσέτα με αυτό το υγρό και καθαρίζουμε καλά το ξύλο. Καθαρίζουμε καλά μέχρι να αφαιρεθεί η βρωμιά αλλά τρίβουμε προσεκτικά, για να μην χαλάσει το λούστρο. Αν η βρωμιά επιμένει, αφήνουμε το υλικό 2-3 λεπτά πάνω στο ξύλο για να μαλακώσει ο λεκές πριν τον τρίψουμε. 

Κλασική τραπεζαρία ρετρό vintage με σκαλιστά ποδαράκια
Με λίγη προσοχή τα πολύτιμα κλασικά έπιπλα που αγοράζουμε θα μας μείνουν για πάντα. Όπως για παράδειγμα, αυτό το ανοιγόμενο τραπέζι με μαρκετερί επιφάνεια από την Epiplonet

Σκουπίζουμε καλά αμέσως μόλις τελειώσουμε το καθάρισμα, για να μην μουλιάσει το ξύλο. Για τις γωνίες ή τα σκαλίσματα του επίπλου χρησιμοποιούμε οδοντόβουρτσα, για να φτάσουμε ακόμα και στην πιο μικρή γωνίτσα.

Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, καθώς είναι μια αργή και λεπτομερής διαδικασία. Αλλά αποδίδει! Αφήνουμε το έπιπλο να στεγνώσει τελείως και μετά το τρίβουμε απαλά με μια καθαρή πετσέτα για να αποκαταστήσουμε τη λάμψη του.

Καθάρισμα κλασικών επίπλων με λάδι και ξύδι

Aν θέλουμε το έπιπλο μας να λάμψει παραπάνω μπορούμε να το περάσουμε με ένα μείγμα ελαιολάδου και λευκού ξυδιού. Το ξύδι είναι πιο έντονο από το λεμόνι και θα επιτρέψει στο λάδι να διεισδύσει πιο βαθιά στο ξύλο.

Αν η παραπάνω διαδικασία δεν αποδώσει, τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε να αφαιρέσουμε τελείως το λούστρο που έχει βρωμίσει, να ξύσουμε τα έπιπλα μας και να τα περάσουμε από την αρχή με καινούργιο γυαλιστικό. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα αλλά τόσο εύκολη που μπορεί να την κάνει ο καθένας. Και, εγγυημένα, τα έπιπλά μας θα γίνουν σαν καινούργια!

Γραφείο vintage για το σαλόνι, κλασικό γραφείο με σκαλίσματα
Να ένα ξύλινο έπιπλο που αξίζει να το προσέξεις στο καθάρισμα: Κλασικό μασίφ γραφείο από πραγματικό ξύλο καρυδιάς σε προσφορά από την Epiplonet

Καθάρισμα κλασικών επίπλων με μαύρο τσάι

Tα έπιπλα που είναι βερνικωμένα έχουν το εξής πρόβλημα. Με την πάροδο του χρόνου, το βερνίκι συσσωρεύεται στις γωνίες ή μαζεύεται σε συγκεκριμένα σημεία στην επιφάνεια του επίπλου. Ένας φυσικός τρόπος για να απομακρύνουμε τη συσσώρευση είναι η χρήση μαύρου τσαγιού. Το μαύρο τσάι περιέχει τανίνες, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση της βρωμιάς και στη βελτίωση της υγείας του ξύλου.

Για να χρησιμοποιήσουμε το τσάι για να καθαρίσετε τα έπιπλά σας, μουλιάζουμε δυο σακουλάκια μαύρου τσαγιού σε βραστό νερό. Αφήνουμε το τσάι να κρυώσει και στη συνέχεια βουτάμε ένα μαλακό ύφασμα στο τσάι, το στραγγίζουμε για να αφαιρέσουμε την περίσσεια νερού και σκουπίζουμε απαλά την επιφάνεια του ξύλου.

Καθάρισμα ξύλινων επίπλων με σόδα & νερό

Πολύ συχνά, η τοποθέτηση ποτηριών χωρίς σουβέρ στις ξύλινες επιφάνειες δημιουργεί στίγματα. Αυτοί οι ενοχλητικοί στρογγυλοί λεκέδες που μπορούν να αντιμετωπιστούν αρκεί να εφαρμόσουμε την κατάλληλη διαδικασία.

Ανακατεύουμε μια κουταλιά σούπας μαγειρικής σόδα με αρκετό νερό τόσο ώστε να κάνουμε μια πάστα. Στη συνέχεια τρίβουμε απαλά την πάστα πάνω στους λεκέδες νερού. Τρίβουμε την πάστα στο ξύλο μέχρι να φύγουν τα στίγματα.

Πρόληψη με τακτικό ξεσκόνισμα

Ένας κανόνας που πρέπει να ακολουθήσουμε όταν πρόκειται να διατηρήσουμε τα ξύλινα έπιπλα καθαρά είναι να τα ξεσκονίζουμε τακτικά. Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία. Έστω και το λεπτό στρώμα βρωμιάς που συσσωρεύεται στα έπιπλά μας κάθε εβδομάδα μπορεί να βλάψει το ξύλο. Δεν χρειάζεται υπερβολές, βέβαια. Η απομάκρυνση συσσωρευμένης σκόνης τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είναι ιδανική.

Γραφείο γωνία μεγάλο για επαγγελματικούς χώρους
Στιβαρό ξύλινο γραφείο από την Epiplonet

Τα πιο κατάλληλα εργαλεία είναι τα εξής:

Μαλακό πανί χωρίς χνούδι – Ένα μαλακό βαμβακερό ύφασμα, όπως ένα κομμένο παλιό μπλουζάκι ή μια παλιά βαμβακερή πετσέτα είναι το πιο συνηθισμένο εργαλείο για την αφαίρεση σκόνης από ξύλο.

Ξεσκόνισμα με υφάσματα μικροϊνών – Τα υφάσματα μικροϊνών μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Το ύφασμα μικροινών είναι λείο και αρκετά μαλακό ώστε να μην γρατζουνίζουμε τις ευαίσθητες επιφάνειες ξύλου. Ο σχεδιασμός του υφάσματος εγκλωβίζει τα μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης.

Ξεσκόνισμα με φτερό – Τα ξεσκονιστήρια με φτερά είναι παραδοσιακά αλλά δεν είναι απαραίτητα σωστή επιλογή για το ξύλο. Δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται για ξηρό ξεσκόνισμα, συνήθως δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να επανατοποθετούν τη σκόνη, η οποία πετά στον αέρα και πέφτει ξανά στην επιφάνεια του ξύλου.

Διαβάστε κι αυτό:

Πώς να καθαρίσουμε εύκολα το δερμάτινο καναπέ

Κερί για προστασία επίπλων

Το τελευταίο στάδιο καθαρισμού των ξύλινων επίπλων είναι η επάλειψη με κερί. Προτιμήστε να ολοκληρώσετε τη διαδικασία καθαρίσματος με κερί αντί για γυαλιστικό. Το κερί προστατεύει την επιφάνεια των επίπλων σας από τις γρατζουνιές και θα διαρκέσει περισσότερο από μια επίστρωση γυαλίσματος. Επίσης, σε σχέση με τα διάφορα γυαλιστικά είναι  λιγότερο πιθανό να αποχρωματίσει ή να αφήσει δακτυλικά αποτυπώματα.

Μπουφές κλασικός τρίφυλλος με σκαλίσματα σε retro style
Μπουφές τρίφυλλος από ξύλο ευρωπαϊκής καρυδιάς με διακριτική λάμψη

Μια σκέψη για το "Πώς καθαρίζουμε κλασικά έπιπλα με φυσικό τρόπο"

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.