Πώς να βάψουμε έπιπλα μελαμίνης;

Είναι εύλογη η απορία: Πώς βάφονται τα έπιπλα μελαμίνης;

Τα έπιπλα μελαμίνης δεν βάφονται με τον ίδιο τρόπο που βάφονται τα κλασικά ξύλινα έπιπλα. Η γυαλιστερή επιφάνεια τους κάνει το χρώμα να γλιστράει και να χάνεται, γι’ αυτό απαιτείται συγκεκριμένη τεχνική, αν θέλουμε να τους αλλάξουμε το χρώμα.

Είναι οικονομική διαδικασία και εύκολη ακόμα και γι΄ αυτούς που δεν «πιάνουν τα χέρια τους». Αυτό που χρειάζεται όμως είναι χρόνος!

Ροζ κουκέτα παιδική για κορίτσι από μελαμίνη

Κρεβάτι κουκέτα μισοφέγγαρο ελληνικής κατασκευής.
Κατασκευάζεται από πιστοποιημένη μελαμίνη Ελληνικής προέλευσης (Ακρίτα) και όχι μελαμίνη επενδεδυμένη με χαρτί όπως τα περισσότερα κρεβάτια εισαγωγής.

Τι είναι η μελαμίνη;

Τα έπιπλα μελαμίνης είναι συνήθως έπιπλα από μοριοσανίδες ή MDF που καλύπτονται με πολύ λεπτές ταινίες πολυμερές υλικού (δηλαδή μελαμίνη). Η επένδυση με μελαμίνη τα καθιστά πιο ανθεκτικά, καθώς δεν φθείρονται εύκολα με την τριβή και δεν κάνουν βαθιές χαρακιές.

Δείτε εδώ τι είναι το MDF & η μοριοσανίδα

Λευκό γραφείο με συρταράκι από μελαμίνη σε vintage γραμμή
Ολόλευκο νεανικό γραφείο από μελαμίνη καλής ποιότητας. Σε προσφορά από την Epiplonet

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε βήμα προς βήμα τη διαδικασία που απαιτείται για βάψιμο επίπλων μελαμίνης:

Α) Προετοιμασία με αστάρι

Πριν βάψουμε το έπιπλο μελαμίνης, χρειάζεται αρχικά να το προετοιμάσουμε. Η μπογιά δεν θα πιάσει στην γυαλιστερή επιφάνεια και έτσι χρειάζεται να την επεξεργαστούμε.  

Το  πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι να περάσουμε τη γυαλιστερή επιφάνεια με αστάρι ή να την τρίψουμε με γυαλόχαρτο.

Το  αστάρι είναι ένα υλικό που βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα με χρώματα. Ονομάζεται επίσης primer ή βελετούρα. Συνήθως έχει χρώμα  λευκό. Αυτό μας βολεύει γιατί το λευκό χρησιμοποιείται ως βάση για κάθε χρώμα.  Δύο στρώσεις είναι αρκετές. Αυτό που χρειάζεται να προσέξουμε είναι ο τρόπος που θα το περάσουμε στο έπιπλο. Όσο λιγότερες πινελιές, τόσο καλύτερα, για να γίνει η επιφάνεια όσο πιο ομοιόμορφη γίνεται.

Tip: Το αστάρι που θα αγοράσετε πρέπει να είναι συμβατό με τη βαφή που έχετε επιλέξει. Ρωτήστε τον υπάλληλο στο κατάστημα χρωμάτων για περισσότερες πληροφορίες.   

Β) Ξύσιμο με γυαλόχαρτο

Μπορείτε να παραλείψουμε το παραπάνω βήμα, αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αστάρι. Εναλλακτικά, μπορούμε να προετοιμάσουμε τα έπιπλα μελαμίνης για βάψιμο τρίβοντας τα απλά με γυαλόχαρτο. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστούμε ένα χοντρό και ένα λεπτό γυαλόχαρτο. Αρχικά, πρέπει να τρίψουμε πολύ καλά την επιφάνεια με το χοντρό γυαλόχαρτο (νο 150), έτσι ώστε να φύγει όλη η γυαλάδα. Δεν μας ενδιαφέρει να τρίψουμε πολύ βαθιά το έπιπλο, έτσι ώστε να εξαφανιστεί η επιφάνεια μελαμίνης. Δεν χρειάζεται καν να αφαιρέσουμε το παλιό χρώμα. Χρησιμοποιούμε το χοντρό γυαλόχαρτο απλά και μόνο για να κάνουμε την επιφάνεια τραχειά. Αφού το καταφέρουμε αυτό (χρειάζεται υπομονή και χρόνος!) στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε το λεπτό γυαλόχαρτο και θα ξύσουμε απαλά την επιφάνεια για να εξαλείψουμε τυχόν εξογκώματα.

Tip: Γυαλόχαρτο θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με έπιπλα και σιδηρικά.

Και ήρθε η ώρα να βάψουμε τα έπιπλα μελαμίνης

Κρεβάτι μελαμίνης σε καφέ χρώμα και μίνιμαλ στυλ
Οικονομικό κρεβάτι από την Epiplonet

Αφού προετοιμάσουμε το έπιπλο μελαμίνης με την παραπάνω διαδικασία, μπορούμε να το βάψουμε, όπως θα βάφαμε κάθε άλλο κανονικό έπιπλο. Αρκεί να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες της κάθε βαφής και το αποτέλεσμα δεν θα μας απογοητεύσει! Το μόνο που χρειάζεται να προσέξουμε είναι ο τύπος της βαφής που θα χρησιμοποιήσουμε. Υπάρχουν διάφορα είδη είτε ματ ή γυαλιστερά. Πριν εφαρμόσετε τη βαφή σε όλο το έπιπλο, βάψτε δοκιμαστικά μια μικρή επιφάνεια και περιμένετε να στεγνώσει. Έτσι, θα αποφύγετε τις εκπλήξεις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now Button