Τηλεφωνικές Παραγγελίες 22210 29009

Αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να συντηρήσετε τα vintage έπιπλα! Ι Epiplonet.com

 31 Οκτ 2017  Συμβουλές για το σπίτι  katharisma, palia epipla, vintage epipla, daxtilies, lekedes

 Τα έπιπλα της γιαγιάς είναι πανέμορφα και δίνουν αίγλη και στυλ στο χώρο μας αλλά όταν έρχεται η ώρα να τα καθαρίσουμε, μας ταλαιπωρουν αρκετά! Δείτε πώς μπορείτε να καθαρίσετε αποτελεσματικά τα παλιά έπιπλα από καλό, βαρύ ξύλο έτσι ώστε να μοιάζουν σαν καινούργια!

Καθάρισμα ξύλου

Για να καθαρίσουμε το ξύλο από τις σκόνες και την πολυκαιρία χρειάζεται ένα υλικό δραστικό αλλά και αρκετά ήπιο, για να μην καταστρέψει το ξύλο. Αρχικά ξεσκονίζουμε και σαπουνίζουμε το έπιπλο μας. Στη συνέχεια, φτιάχνουμε έναν χειροποίητο καθαριστικό πολτό. Θα χρησιμοποιήσουμε τρία κλασσικά υλικά, με τα οποία καθάριζαν παλιά όλες οι νοικοκυρές. Ελαιόλαδο, ξύδι και σόδα. Φτιάχνουμε μια πάστα με 1 μέρη λάδι και 1/2 μέρος ξύδι ( ή λεμόνι) και προσθέτουμε σε αυτό 2 μέρη σόδα. Αναμιγνύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα παχύρευστο πολτό. Απλώνουμε μια μικρή ποσότητα σε ένα βαμβακερό πανί και τρίβουμε την επιφάνεια, ακολουθώντας πάντα τα νερά του ξύλου (όχι αντίθετα, γιατί θα "πληγώσουμε" το παλιό έπιπλο). 

 

 

 

Θρέψη και ενυδάτωση ξύλινων επίπλων

Τα παλιά έπιπλα που είναι φτιαγμένα απο καλό, αληθινό ξύλο θέλουν τακτικά ενυδάτωση, γιατί το ξύλο τους ξεραίνεται εύκολα. Γι' αυτό αν τα έχετε κοντά σε τζάκι ή καλοριφέρ πρέπει να τα απομακρύνετε, γιατί θα σας χαλάσουν πολύ πιο γρήγορα από όσο υπολογίζετε. Η υγρασία είναι η τροφή του ξύλου, αρκεί βέβαια να υπάρχει στον χώρο σε κανονικά επίπεδα!

Τα παλιά έπιπλα συνήθως χρειάζονται τακτικά ενυδάτωση, τουλάχιστον μια φορά κάθε τρεις μήνες. Η μία λύση που προτείνουμε είναι να τα θρέφετε τακτικά με κερί, που μπορείτε να βρείτε εύκολα σε όλα τα σουπερ -μάρκετ. Υπάρχουν επίσης και ειδικά λάδια για αυτή την δουλειά αλλά και ένα παιδικό λαδάκι ή λίγο ελαιόλαδο κάνει την ίδια δουλειά! Το παραδοσιακό μελισσοκέρι, που μυρίζει κι ωραία είναι μια άλλη λύση για τους πιο μερακλήδες! Όποιο υλικό κι αν βάλετε, αλείψτε το με ένα βαμβακερό πανί (ακολουθώντας πάντα τα νερά του ξύλου) και χρησιμοποιείστε μικρή ποσότητα για να απορροφηθεί εύκολα.

 

Γυάλισμα επίπλου 

Τα περισσότερα έπιπλα που ανήκουν σε μια παλιότερη εποχή είναι περασμένα με βερνίκι, αφού η γυαλάδα τους ήταν μεγάλο μέρος της γοητείας τους.

Αν θέλετε να επαναφέρετε την γυαλάδα στα έπιπλά σας πρέπει να τα ξεσκονίσετε καλά και στη συνέχεια να τα περάσετε με ένα γυαλιστικό σπρέι. Αν το έπιπλό σας έχει ξύλο λάκα τότε δεν χρειάζεται να κοπιάσετε πολύ. Απλά περάστε τις επιφάνειες με ένα υγρό πανάκι και στη συνέχεια σκουπίστε με ένα βαμβακερό στεγνό πανί. 

Δαχτυλιές τέλος!  

 

 

 

 

Όσο κι αν έχουμε γυαλίσει τα έπιπλα μας και να έχουμε καταφέρει να τα κάνουμε να φαίνονται σαν καινούργια, ένα πράγμα δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Τις δαχτυλιές! Η λύση δεν είναι να κλείσουμε τα έπιπλα στο σαλόνι και να μην τα αγγίζουμε ποτέ. Είναι πιο απλή! Βρέχουμε ένα σφουγγαράκι, το βάζουμε για 1 λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων να ζεσταθεί και παιρνάμε με αυτό τις επιφάνεις. Οι δαχτυλιές φεύγουν αμέσως, χωρίς κόπο και χωρίς τρίψιμο.  

 

Aν σας αρέσουν τα παλιά έπιπλα αλλά δεν σας αρέσει καθόλου ο κόπος που χρειάζεται για να συντηρηθούν, μπορείτε να αγοράσετε vintage έπιπλα, ολοκαίνουργια και με τεχνοτροπία παλαίωσης. Δηλαδή, μπορείτε να αγοράσετε έπιπλα που μοιάζουν παλιά αλλά δεν είναι! [Και καθαρίζονται πανεύκολα!]

Δείτε την συλλογή μας εδώ: 

 

Επιπλα Country Style-Vintage